Πρωτοβουλία του Δήμου Ελευσίνας για όλα τα σπίτια που δεν έχουν συνδεθεί ακόμη με την αποχέτευση

Alt
22 Σεπ 2022 12:44 PM
Κατηγορία: Πόλη

Το ζήτημα της αποχέτευσης λυμάτων σε περιοχές του Δήμου Ελευσίνας, καθώς και η δικαιολογημένη δυσφορία όσων κατοίκων δεν διαθέτουν πρόσβαση στο δίκτυο, έχει απασχολήσει επισταμένως τη Δημοτική Αρχή.

Πρόκειται για μία εκκρεμότητα πολλών ετών, με πολλές καθυστερήσεις.

Ένα έργο το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε σταματήσει, αφού η αρχική μελέτη παρουσίασε αστοχίες και στην πορεία προέκυψαν ζητήματα εκτέλεσης του, κυρίως στην Κάτω και Άνω Ελευσίνα.

Μετά από ατέρμονες προσπάθειες και γραφειοκρατικές δυσκολίες και συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, η Δημοτική Αρχή κατάφερε να προχωρήσει στην επικαιροποίηση της μελέτης αποπεράτωσης του δευτεροβάθμιου δικτύου αποχέτευσης λυμάτων.

Η επικαιροποίηση αυτή αποτελεί όχι μόνο προϋπόθεση αλλά και ένα σημαντικό βήμα στην διαδικασία ολοκλήρωσης της κατασκευής του δευτεροβάθμιου δικτύου αποχέτευσης λυμάτων στον Δήμο μας, ενώ ήδη έχει εξασφαλιστεί και η χρηματοδότησή του.

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει συζητηθεί ενδελεχώς με όλους τους συναρμόδιους φορείς και σε δια ζώσης συναντήσεις αλλά και σε τηλεδιασκέψεις, από τον Δήμαρχο Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου.

Από πλευράς Δημάρχου αλλά και της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου κατέστη σαφής η ανάγκη άμεσης δρομολόγησης των έργων, δεδομένης της χρόνιας ταλαιπωρίας που υφίστανται οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών.

Μάλιστα, έχει υπάρξει και δέσμευση από την ΕΥΔΑΠ για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου & ΕΥΔΑΠ για την εκτέλεση των έργων.

Δεδομένης ωστόσο, της ολοένα και αυξανόμενης οικονομικής κρίσης και του βάρους που «σηκώνουν» τα νοικοκυριά αλλά και στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ασκεί ο Δήμος Ελευσίνας, η Δημοτική Αρχή ανέλαβε μία ακόμη πρωτοβουλία.

Με στόχο τη συνδρομή του Δήμου στον οικογενειακό προϋπολογισμό και αφουγκραζόμενοι το οικονομικό βάρος που έχει δημιουργήσει αυτό το χρονίζον πρόβλημα, η Δημοτική Αρχή πρόκειται να συνδράμει με 25 ευρώ/εκκένωση κάθε κατοικίας της πόλης, που δεν έχει συνδεθεί στο δίκτυο.

Μέχρι λοιπόν, την οριστική λύση του ζητήματος της αποχέτευσης που αποτελεί πρωτεύοντα στόχο της Δημοτικής Αρχής και κατανοώντας τις δυσκολίες που αυτό επιφέρει, ο Δήμος Ελευσίνας θα σταθεί αρωγός.

Για την πρωτοβουλία αυτή, της Δημοτικής Αρχής, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Ηλιόπουλος δήλωσε: «Πρόκειται για μια ανάσα στο μεγάλο πρόβλημα της απορροής των βοθρολυμάτων. Οι κάτοικοι δικαίως αγανακτούν. Μέσα στα συνεχώς διογκούμενα καθημερινά προβλήματα, παραμένει και εκείνο της απορροής των βοθρολυμάτων, ένα διαχρονικό πρόβλημα που σε ορισμένες περιοχές του δήμου μας πέραν του οικονομικού, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσο από άποψης δυσοσμίας όσο και μετάδοσης επιβλαβών νοσημάτων. Μια Δημοτική αρχή που τιμά αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε προεκλογικά, έχει υποχρέωση να βρει λύση έστω και πρόσκαιρη ώστε να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα. Το μέτρο θα είναι οριζόντιο και επεκτείνεται στο σύνολο όλων των κατοικιών οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο της αποχέτευσης. Το μέτρο αυτό δεν ήρθε για να μείνει. Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν άμεση ολοκλήρωση του αποχετευτικού μας συστήματος και μόνο. Και γι’ αυτόν τον σκοπό θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε συστηματικά. Μέχρι την ολοκλήρωσή του όμως, αυτή η πρωτοβουλία είναι το ελάχιστο που οφείλουμε ως ανταπόδοση στους δημότες μας, σεβόμενοι τις προτεραιότητές μια σύγχρονης Πόλης και εν δυνάμει Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2023».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου: «Προσπαθώντας καθημερινά να βρούμε λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έρχεται από το παρελθόν, αυτό της οριστικής κατασκευής δικτύου αποχέτευσης σε περιοχές που δεν έχουν συνδεθεί, βρήκαμε έναν τρόπο να συνδράμουμε αυτές τις οικογένειες που ταλαιπωρούνται τόσα χρόνια. Μέχρι να λυθεί αυτό το ζήτημα, ο Δήμος μας θα δίνει το «παρών», χωρίς αυτό να σημαίνει πως εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα τις πιέσεις για το αυτονόητο, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου όσο και του Δήμου μας».

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 5537209/100