Αναβολή Εορτασμού Παναγίας Μεσοσπορίτισσας

19 Νοε 2020 12:58 PM

Κάθε χρόνο, παραμονή της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας, γυναίκες με τα πανέρια τους γεμάτα άρτους ανηφόριζαν τον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου, ώστε να τιμήσουν την Εορτή των Εισοδίων στο Εκκλησάκι της Παναγίτσας.

Φέτος λόγω της επιβολής έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού, το έθιμο αυτής της μικρής τελετουργικής διαδρομής προς την εκκλησία και της λειτουργίας, που συνδέει τη χριστιανική παράδοση με την αρχαιότητα και τον μύθο των Ελευσίνιων Μυστηρίων, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Το έθιμο της Μεσοσπορίτισσας, από τον Αύγουστο του 2020, μετά από την προσπάθεια που κατέβαλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αδράχτι», προστέθηκε στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ενώ εκκρεμεί αντίστοιχη ένταξη στον κατάλογο της UNESCO.

Σίγουρα όλο αυτό που ζούμε δεν είναι ευχάριστο, ωστόσο αυτή τη στιγμή προέχει η προάσπιση της ασφάλειας της κοινωνίας μας και της υγείας όλων των πολιτών.

Ελπίζουμε και αισιοδοξούμε ότι όλη αυτή η δυσάρεστη και δύσκολη κατάσταση θα περάσει σύντομα, έτσι ώστε όλοι μαζί να τιμούμε τις παραδόσεις μας.

( φώτο Ανδρέας Κουμούτσης )