ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΣΝΜ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΥΡΚΑΛ

Alt
20 Δεκ 2019 2:28 PM


Ο Δήμος Ελευσίνας με έντονο προβληματισμό και περίσκεψη αντιμετωπίζει την από 19/12/2019 απόφαση του ΚΣΝΜ (Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων) με την οριακή πλειοψηφία, που δεν χαρακτηρίζει την ΠΥΡΚΑΛ ως Ιστορικό Τόπο.
Συγκεκριμένα από την διαδικασία, στην οποία παρασταθήκαμε δεν προέκυψε οποιοδήποτε νέο στοιχείο το οποίο να οδηγεί την Επιτροπή στην αναίρεση της προηγούμενης απόφασης.
Οι αιτιάσεις από την πλευρά των ΕΛΠΕ ότι η πρωτοβουλία αγοράς είναι υπόθεση της προηγούμενης Κυβέρνησης και εμπλεκόμενα μέρη ( ΕΑΣ-ΕΛΠΕ) είναι φορείς του Δημοσίου, δεν καθιστά υποχρέωση τη λήψη μιας απόφασης σαν και αυτή από την Γνωμοδοτική Επιτροπή. Το γεγονός δε ότι ήταν οριακή (5 κατά και 4 υπέρ) καταδεικνύει τον έντονο προβληματισμό των επιστημόνων για την επίλυση του ζητήματος.
Η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι ο χαρακτηρισμός ως Ιστορικού Τόπου σύμφωνα με τις προβλέψεις του Αρχαιολογικού Νόμου είναι νόμιμα τεκμηριωμένη και επιστημονικά άρτια.
Αναμένουμε με προσμονή το σκεπτικό της απόφασης προκειμένου να προβούμε σε νόμιμες ενέργειες.
Θεωρούμε ότι η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021 με την κυβερνητική στήριξη δεν θα πρέπει να είναι ένα κενό γράμμα, όταν η ΠΥΡΚΑΛ δεν χαρακτηρίζεται ως Ιστορικός Τόπος και για άλλη μία φορά η Ελευσίνα τίθεται στο περιθώριο, για μία ακόμη φορά δεν «μένει» κάτι στην Ελευσίνα από όσα δικαιούται και της αξίζουν.

Ο Δήμαρχος 

Αργύριος Ν. Οικονόμου