ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΙΝΑΣ

Alt
23 Ιαν 2020 3:27 PM

 

Στο Δήμο Ελευσίνας

Πολυπληθής αντιπροσωπεία από την πόλη Χανγκτσόυ της Κίνας επισκέφτηκε την Ελευσίνα, στο πλαίσιο των δράσεων «Πολιτιστική Ανταλλαγή Κίνας-Ελλάδας».  Το πρωί της Δευτέρας  20 Ιανουαρίου τα μέλη της  ασιατικής αντιπροσωπίας φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου στην Άνω Ελευσίνα όπου τους υποδέχτηκαν μαθητές και καθηγητές του σχολείου καθώς και εκπρόσωποι του δήμου Ελευσίνας.
 Μετά το εισαγωγικό καλωσόρισμα στη γλώσσα τους από μαθητή του σχολείου,  έγινε σύντομη αναφορά-παρουσιάση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας από την υποδιευθύντρια του 3ου Γυμνασίου. Στη συνέχεια τη σκυτάλη επί σκηνής πήραν οι μαθητές που ανέπτυξαν τον κρητικό τρόπο διατροφής  με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων και τη σημασία τροφίμων όπως η ελιά, τα παξιμάδια, το μέλι, τα βότανα.  Ακολούθησαν τραγούδια από παιδική χορωδία και χορευτικό από τους μαθητές σε ρυθμούς και μουσικές από την Κρήτη ως  Συρτάκι, αποσπώντας τα έντονα χειροκροτήματα από τους Κινέζους επισκέπτες. 
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης  παρουσία των μαθητών του σχολείου που κατέκλυσαν την αίθουσα ήταν η σειρά των ξένων επισκεπτών να παρουσιάσουν εντυπωσιακά χορευτικά, ακροβατικά, μελωδίες και τραγούδια της Κίνας, υπό τους ήχους μουσικών από παραδοσιακά όργανα.   Η εκδήλωση  ξεκίνησε με χαιρετισμό και ευχαριστίες από τον αρχηγό της ξένης αποστολής  και ανταλλαγή δώρων. Μεταξύ αυτών και μία επιγραφή με κινέζικα ιδεογράμματα προς τον διευθυντή του σχολείου που σε μετάφραση σημαίνει «αν και μακριά, πάντα κοντά». Από τα δρώμενα που ξεχώρισαν ήταν η  περίτεχνη κοπή λαχανικών σε διάφορα σχήματα, αλλά και η επίδειξη της καλλιγραφικής τέχνης σε  παπύρους  που προσφέρθηκαν στον εκπρόσωπο του Δήμου Ελευσίνας, αντιδήμαρχο Γ. Κουρούνη. Η ερμηνεία των επιγραφών ήταν  «η φιλία των δύο λαών να κρατήσει για πάντα», «σήμερα ήταν μία μέρα πολιτιστικής ανταλλαγής».
Μεταξύ  άλλων η αντιπροσωπεία από την  Χανγκτσόυ περιηγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο , στο πολιτιστικό κέντρο «Λ. Κανελλόπουλος» και στους δρόμους της Ελευσίνας.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας  επισκέφτηκαν το δημαρχείο Ελευσίνας όπου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου τους υποδέχτηκε η Φιλαρμονική του δήμου και τους καλωσόρισε ο   δήμαρχος  Ελευσίνας κ. Αργύρης Οικονόμου. Παρακολούθησαν αρχαιοελληνικό δρώμενο και αρβανίτικους χορούς ενώ ιδιαίτερα ενθουσιώδης ήταν με τους παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς στους οποίους άλλωστε συμμετείχαν και διασκέδασαν με κέφι. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προσφορά αναμνηστικών δώρων από το δήμαρχο Ελευσίνας και άλλους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής προς τους επικεφαλής της ξένης αποστολής.