Ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας

18 Μάιος 2020 12:37 PM

Κάθε χρόνο, στις 18 Μαΐου, γιορτάζεται η Διεθνής ημέρα Μουσείων, σε μια προσπάθεια ανάδειξης του ρόλου τους στη σύγχρονη Κοινωνία.

Ως Δημοτική Αρχή γιορτάζουμε την σημερινή μέρα, ανακοινώνοντας μια ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας.

Συγκεκριμένα στον πρόσφατο Νόμο ( Ν.4685/2020 - ΦΕΚ92/Α/7.5.2020 ) για τον εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, προβλέπεται η αλλαγή της χωροθέτησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας.

Πρακτικά, μεταφέρεται ο χώρος ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου από το ΒΟΤΡΥΣ ( ΣΙΝΤΡΑ ), στο χώρο του παλαιού Ελαιουργείου, στον οποίο διατηρούνται και χρήσεις Πολιτιστικών λειτουργιών. Επιπλέον το ακίνητο του ΒΟΤΡΥΣ αποκτά αποκλειστικά πολιτιστικές χρήσεις.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, θεωρείται σημαντική για την πόλη μας διότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών για την ανέγερση του Νέου Μουσείου που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αναπτυξιακούς στόχους του Δήμου μας.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Υπουργού κ. Μενδωνη, το Υπουργείο Πολιτισμού θα αποζημιώσει την ιδιοκτήτρια τράπεζα ( ΕΤΕ ), θα προχωρήσει στην εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών και θα αντλήσει πόρους για την ανέγερση του Μουσείου.

Η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη για τον Δήμο μας, προέκυψε μετα από πρόταση του Δημάρχου Αργύρη Οικονόμου και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Αθανάσιου Μαυρογιάννη στα πλαίσια της Διυπουργικής Επιτροπής για την Π.Π.Ε.2021.

Ακολούθησαν επαφές και συνεννοήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ελευσίνας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΥΠΕΝ, που είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή της χωροθετησης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, μετα και την ψήφιση της σχετικής διάταξης, θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεκινήσει η ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας, μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων κατά την δέσμευση της Υπουργού.

Ήρθε η ώρα η Ελευσίνα – πόλη σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας – να αποκτήσει ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο,  που  θα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που από τη μία θα εξελίσσεται  ακολουθώντας τις μεταβολές τις κοινωνίας και από την άλλη θα βοηθάει την κοινωνία να αναπτυχθεί λειτουργώντας ως πόλος έλξης επισκεπτών, ως πηγή της ιστορίας και ως καθρέφτης της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής δομής, σε ένα χώρο εμβληματικό συνδυασμένο με τον πολιτισμό και την διαρκή διεκδίκηση του παραλιακού μετώπου.