ΘΥΣΙΑΣ ΜΝΗΜΗ

Alt
27 Νοε 2019 1:31 PM

 

Πρόσκοποι και Μικρασιάτες της Ελευσίνας τίμησαν τη θυσία των προσκόπων στη Μικρασία    

Εκδήλωση  με τίτλο «Θυσίας μνήμη» για να τιμηθεί  η μνήμη των προσκόπων που έχασαν τη  ζωή τους με βίαιο τρόπο στα χωρία της  Μικράς Ασίας  Αϊδίνιο το 1919,  Σώκια και  Κάτω Παναγιά το 1922, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, στο Δημαρχείο Ελευσίνας, που γέμισε με προσκόπους κάθε ηλικίας. Παράλληλα στο ισόγειο «αίθριο» του κτηρίου φιλοξενήθηκε έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από τη Μικρασία. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ελευσίνας και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας.  
Ξεκινώντας  ο αρχηγός του 1ου Συστήματος Προσκόπων,  Δ. Ελένης ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους, αλλά και όσους βοήθησαν για την προετοιμασία της εκδήλωσης και εν συνεχεία ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός  (που εκπροσωπούσε το Μητροπολίτη Μεγαρίδος και Σαλαμίνος) δεήθηκε  προσευχή και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού  Ύμνου. 
Ο Βουλευτής Δυτ. Αττικής Γ. Κώτσηρας απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας πως «ένας λαός που θυμάται, έχει σημεία αναφοράς» και στη συνέχεια τον διαδέχτηκε στο βήμα ο αντιδήμαρχος Λ. Παππάς, μεταφέροντας  χαιρετισμό του δημάρχου Ελευσίνας, κ. Αργύρη Οικονόμου.  
Ο κ. Παππάς εκθείασε τον ηρωισμό των 57 συνολικά προσκόπων που σφαγιάστηκαν στα τρία χωρία της Μικρασίας και επεσήμανε  πως τα τραγικά αυτά  περιστατικά  «συνθέτουν ίσως την πιο αιματηρή πτυχή του παγκόσμιου προσκοπισμού και αυτή την πτυχή τη βίωσε ο ελληνικός προσκοπισμός.  Η σφαγή δεκάδων αθώων προσκόπων, δεκάδων παιδιών έρχεται να προστεθεί στη σφαγή χιλιάδων ελλήνων της Μικράς  Ασίας. Ελλήνων που εκδιώχθηκαν βίαια από την πατρίδα τους και βρήκαν καταφύγιο στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, στα νησιά και την ηπειρωτική  Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς έφτασαν στην Ελευσίνα και εδώ ξανάχτισαν τη ζωή τους από την αρχή. Πρόκοψαν, δημιούργησαν, οικογένειες και για σχεδόν 100 χρόνια τώρα, διατηρούν άσβεστη τη μνήμη της  Μικρασίας εδώ στην Ελευσίνα».   
Ακολούθως ο Δ. Ελένης εξήγησε το λόγο για τον οποίο έγινε η εκδήλωση του Σαββάτου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών κα. Γεωργία Γιατζόγλου αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής τονίζοντας ότι  «οφείλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη των προγόνων μας» ενώ διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο του Γ. Καψή «Χαμένες Πατρίδες». 
Μέλη από τη χορωδία του συλλόγου τραγούδησαν δύο παραδοσιακά μικρασιάτικα τραγούδια, μουσικής συνοδείας μπουζουκιού, ακολούθησε η απαγγελία ποιημάτων, ο ύμνος των προσκόπων και η προβολή εικόνων με ταυτόχρονη περιγραφή γεγονότων και αναφορών στη θυσία προσκόπων και  Μικρασιατών το 1922. 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών και απονομή αναμνηστικών δώρων σε εκπροσώπους του δήμου και της στρατιωτικής ηγεσίας. 
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας Γ. Ηλιόπουλος, οι  αντιδήμαρχοι Γ. Κουρούνης και Μ. Μίχας, η πρόεδρος του ΠΑΚΠΑ Σ. Άνθη-Γκιόκα, οι τοπικοί σύμβουλοι Χ. Δελαπόρτας και Χ. Δεδεηλίας, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων της πόλης  και φυσικά πλήθος κόσμου εντός και εκτός της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.