ΝΤΟΚΤΟΡ ΓΟΥΑΪ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Alt
04 Δεκ 2019 1:52 PM
Κατηγορία: Πολιτισμός

 

Στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», από 10 Δεκεμβρίου ως 10 Απριλίου 2020

Το εκπαιδευτικό, διαδραστικό πρόγραμμα «ΝΤΟΚΤΟΡ ΓΟΥΑΪ? ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ» που σχεδίασε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και το Γραφείο Εκπαίδευσης, θα φιλοξενηθεί  στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος», από τις 10 Δεκεμβρίου 2019   έως  τις  10 Απριλίου 2020.Το πρόγραμμα διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, σε συνεργασία με το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής και Προσχολικής Αγωγής (Π.Α.Κ.Π.Π.Α.) Δήμου Ελευσίνας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και ηλικιακά στοχευμένο, διαδραστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τέσσερις επιμέρους εκπαιδευτικές ενότητες: 
-Χτίζοντας με χημικά μόρια 
-Παρατηρώντας την επιστήμη
-Πιο μικρό κι απ΄ το μ(micro)…! Μήπως n(nanο);
-Ιστορία της επιστήμης και του Δημόκριτου
Tο ευρύ κοινό αλλά και οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης, σε ένα περιβάλλον εργαστηρίου, θα έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν την έννοια της ύλης, να εξοικειωθούν με την έννοια των ενώσεων και να γνωρίσουν χημικά μείγματα, μέσα από πειράματα, σύμφωνα με την ηλικία τους.
Οι βασικές αρχές του DNA θα ξεδιπλωθούν μπροστά στα μάτια τους, θα μυηθούν  στον κανόνα της συμπληρωματικότητας φτιάχνοντας αλυσίδα του γενετικού κώδικα και πραγματοποιώντας ένα χημικό πείραμα θα εκχυλίσουν DNA από μπανάνες. Χρησιμοποιώντας μικροσκόπια θα παρατηρήσουν βιολογικά δείγματα και θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις της μικροσκοπίας και της σημασίας της στην έρευνα.  Θα μελετήσουν ένα  νέο επιστημονικό πεδίο, της Nανοτεχνολογίας το οποίο συνδυάζει γνώσεις από διαφορετικά επιστημονικά πεδία, όπως της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας των Υλικών.
Το πρόγραμμα συνδυάζει διαδραστικές εφαρμογές και πειράματα προσφέροντας την ευκαιρία στους μαθητές να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα φυσικών επιστημών, έρευνας και τεχνολογίας με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Στο χώρο θα βρίσκονται δύο επιστήμονες που θα οργανώνουν τα επιμέρους προγράμματα, θα πραγματοποιούν μαζί με τους μαθητές τα πειράματα και θα συζητούν τις απορίες των μαθητών και των επισκεπτών. 
Όσοι εκπαιδευτικοί & εκπρόσωποι σχολείων επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή των μαθητών τους στο  πρόγραμμα, παρακαλούνται να έρχονται σε επαφή κατά τις πρωινές ώρες από τις 4/12/2019 με τις υπαλλήλους του Π.Α.Κ.Π.Π.Α, κα  Ελένη Στεφανουδάκη στα τηλέφωνα: 210-5565601, 210-5565600 ή με την κα Μαίρη Μητροπούλου στο τηλέφωνο 210-5565618, από Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες από  10:00 -13:00, προκειμένου να προβούν σε σχετική συνεννόηση για την επίσκεψη. Επίσης μπορούν να στέλνουν σχετικό αίτημα στο  e-mail: gram.pro@pakppa.gr,  και στη συνέχεια να γίνεται η συνεννόηση.
Για το γενικό κοινό οι ημέρες και ώρες λειτουργίας με ξενάγηση από  επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου «Δημόκριτος», είναι Τρίτη - Παρασκευή  17:00 - 20:00, Σάββατο 11:00 - 14:00 και Κυριακή 11:00 – 13:00, εκτός επίσημων αργιών. Αντίστοιχα  όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα, παρακαλούνται να ακολουθούν τον ανωτέρω τρόπο επικοινωνίας. 
Διευκρινίζεται, ότι για το εορταστικό χρονικό διάστημα των Χριστουγέννων (από 23/12/2019 – 7/1/2020) το  εκπαιδευτικό πρόγραμμα δε θα λειτουργήσει. Το Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» θα παραμείνει κλειστό.