Πολεοδομική μελέτη ΚΡΟΝΟΣ - ΙΡΙΣ Μία ακόμη νίκη για την πόλη μας

Alt
24 Απρ 2019 10:06 AM
Κατηγορία: Πόλη

Δημοσιεύθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η με αρ.73/2019 θετική γνωμοδότηση για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης στη θέση  ‘’ΚΡΟΝΟΣ –ΙΡΙΣ’’ στην Κάτω Ελευσίνα. Η απόφαση αυτή συνδυαζόμενη με την απόκτηση τμημάτων του παράκτιου μετώπου από τον Δήμο και την αξιοποίηση τους, αλλάζει σημαντικά και θετικά την ευρύτερη περιοχή της Κάτω Ελευσίνας αφού τακτοποιεί και αναβαθμίζει μια έκταση συνολικού εμβαδού 128  στρεμμάτων περίπου ,και, αποτελεί μία από τις σημαντικές παρεμβάσεις ανάκτησης του παραλιακού μετώπου της πόλης, όπως αυτή της έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης στη θέση του ‘’Ελαιουργείου’’.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας οι  ρυθμίσεις, εντός της περιοχής αυτής, επιχειρούνται με  γνώμονα:
α) Την ανάδειξη και προστασία των διατηρητέων κτιρίων του εργοστασίου  «ΚΡΟΝΟΣ».
β) Την  διάσπαση των Ο.Τ. 41 και 42 σε μικρότερα Ο.Τ., τα οποία εναρμονίζονται  με τις προβλεπόμενες χρήσεις γης και διευκολύνουν την προσπέλαση  προς την ακτή.
γ) Την κυκλοφοριακή εξυπηρέτηση της ευρύτερης  περιοχής,
δ) Την δημιουργία χώρων πολιτιστικών λειτουργιών, αναψυχής  και πρασίνου και
ε) την επαφή της περιοχής με την παραλιακή ζώνη.
ζ) Την δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων και κοινοχρήστων χώρων,
η) Τον καθορισμό χρήσεων γης εναρμονισμένων με αυτές που λειτουργούν για δεκαετίες (γήπεδο Ρουμελιώτης)  και
Την αποκατάσταση της νομιμότητας των ρυθμίσεων στην θέση των εργατικών κατοικιών  - ‘’Εργοστασίου  ΙΡΙΣ’’, ύστερα από την απόφαση του ΣΤΕ έτους 2011, με την οποία ακυρώθηκε η πολεοδομική ρύθμιση  του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής έτους  2003.

Καθορίζονται, μεταξύ άλλων, χώρος άθλησης στην ευρύτερη περιοχή του υφιστάμενου γηπέδου ποδοσφαίρου, εμβαδού 12,5 στρεμμάτων περίπου, χώρος πυροσβεστικής υπηρεσίας, εμβαδού 3,0 στρεμμάτων περίπου και χώροι πρασίνου εμβαδού 4,3 στρεμμάτων περίπου.
Πιο συγκεκριμένα οι  χώροι πολιτισμού, αναψυχής και πρασίνου ανέρχονται σε 17,6 στρέμματα, το νέο οδικό δίκτυο (οδοί και πεζόδρομοι) σε 9 στρέμματα ενώ η συνολική οφειλόμενη εισφορά σε γη στην περιοχή αναμόρφωσης ανέρχεται σε 31 στρέμματα.
Τέλος, καθορίζεται σε ολόκληρη την περιοχή που αφορά το σχέδιο πόλης, χρήση γης «Γενικής Κατοικίας», με μη οχλούσες  χρήσεις, όπως διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης της μελέτης με τους κατοίκους , φορείς της περιοχής και το Δημοτικό Συμβούλιο, εναρμονιζόμενη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σχολιάστε

CAPTCHA
Η ερώτηση γίνεται για την αποφυγή του spam
Image CAPTCHA
Γράψτε τους χαρακτήρες της εικόνας.