ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΧΕΙΜΩΝΑ

Alt
22 Οκτ 2019 8:36 AM

 

Αρ. Οικονόμου: «Επιδίωξη του δήμου είναι να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και καλή συνεργασία»

Διευρυμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελευσίνας πραγματοποιήθηκε την   Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο  Ελευσίνας. Η βασική  θεματολογία  αφορούσε στις  δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες και  χιονοπτώσεις – παγετό. 
Στην έναρξη της συνεδρίασης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την Πολιτική Προστασία Λεωνίδας Παππάς αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα δράσεις του Δήμου Ελευσίνας  εστιάζοντας στη  διαθεσιμότητα και ετοιμότητα προσωπικού και τεχνικών μέσων, τονίζοντας πως αυτή είναι σε υψηλό βαθμό, παρά τα προβλήματα, για τα οποία καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να  ξεπεραστούν. Ανέφερε ακόμη ότι τόσο ο έλεγχος  στο δίκτυο ομβρίων όσο και ο καθαρισμός των ρεμάτων είναι διαρκείς από τις υπηρεσίες του δήμου. Σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία για  χιονοπτώσεις, ο δήμος επίσης μεριμνά για την προμήθεια αλατιού καθώς και τη συντήρηση και ανανέωση  του μηχανολογικού εξοπλισμού, μέσω διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης έχουν καθοριστεί θερμαινόμενοι χώροι σε Ελευσίνα και Μαγούλα για τη φιλοξενία ευπαθών ομάδων πληθυσμού.   «Η κατάσταση των ρεμάτων είναι πάρα πολύ καλή, άνω του μέσου όρου. Με λίγες παρεμβάσεις θα γίνει ακόμη καλύτερη» δήλωσε ο κ. Παππάς, εκφράζοντας την αγωνία  πως  «Η ανθρώπινη παρέμβαση και κυρίως η ρίψη σκουπιδιών δημιουργεί τα  προβλήματα».  Αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο των εθελοντών και κλείνοντας την εισήγησή του συμπλήρωσε πως «Σημαντικό στην Πολιτική Προστασία είναι  να ξέρει καθένας το ρόλο του, πού έχει τοποθετηθεί και τι πρέπει να κάνει».
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις εκπροσώπων από την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την 112ΠΜ, την Τροχαία, την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο Ελευσίνας. Κοινός παρονομαστής, όσων αναφέρθηκαν, ήταν η αυξημένη ετοιμότητα της κάθε υπηρεσίας και η διάθεση όλων να συνδράμουν και να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. 
Στη συνέχεια μίλησαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ελευσίνας, με τον υπάλληλο των Τεχνικών Υπηρεσιών να ενημερώνει για τα έργα και τις μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη και τα προβλήματα που υπάρχουν στην οριοθέτηση των ρεμάτων, εξ αιτίας της γειτνίασης με άλλους δήμους. Στην έλλειψη προσωπικού αναφέρθηκε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης, στιγματίζοντας παράλληλα την επί σειρά ετών  αμέλεια γειτονικού δήμου να συστήσει, ως οφείλει, τη δική του Υπηρεσία Δόμηση, γεγονός που έχει αυξήσει τον όγκο εργασίας στην υπηρεσία της Ελευσίνας, αλλά έχει και νομικές επιπτώσεις στους υπαλλήλους. Παράλληλα εκθείασε τις ενέργειες του δημάρχου Ελευσίνας κ. Αργύρη Οικονόμου, που έχει ζητήσει κυβερνητική παρέμβαση ώστε να λυθεί το συντομότερο δυνατόν το ζήτημα με τη σύσταση Υπηρεσίας Δόμησης στον  Δήμο  Μάνδρας-Ειδυλλίας. 
Στη συμβολή των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας στην αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών  αναφέρθηκε εκπρόσωπος του Συλλόγου Εθελοντών Θριασίου, τονίζοντας παράλληλα και τις ελλείψεις του συλλόγου σε τεχνικά μέσα. 
Στην αντιπλημμυρική προστασία της Μαγούλας αναφέρθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μίχας Μενέλαος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Παναγιωτούλιας Ιωάννης επεσήμανε την αναγκαιότητα  εκσυγχρονισμού των τεχνολογικών μέσων ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από πιθανή επέκταση ενός επικίνδυνου συμβάντος  –φαινόμενο «ντόμινο»- και ζήτησε να γίνει πλήρης και λεπτομερής καταγραφή ρόλος και αρμοδιοτήτων, όσων εμπλέκονται στην Πολιτική Προστασία. «Να ξέρουμε με σαφήνεια ποιος κάνει τι!» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ  πρότεινε επίσης να μετρηθεί ο βαθμός αποτελεσματικότητας και η ετοιμότητα όλων των φορέων, μέσα από τη διεξαγωγή άσκησης σε πραγματικές συνθήκες. «Να τρέξουμε ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης, ώστε να δούμε πού βρισκόμαστε από άποψη αποτελεσματικότητας  και κυρίως  πως μπορούν να βελτιωθούν τα υπάρχοντα σενάρια». 


Συνεχής επικοινωνία και καλή συνεργασία

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του δημάρχου Ελευσίνας κ. Αργύρη Οικονόμου ο οποίος  αναφέρθηκε στα αναγκαία τεχνικά έργα που υλοποιεί ο δήμος  και στην κρισιμότητα της διαμόρφωσης των ρεμάτων. Τόνισε ακόμη πως «επιδίωξη του δήμου είναι να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να διαμορφώσουμε νέες προτάσεις. Τα υπάρχοντα σενάρια προβλέπουν την εμπλοκή ανθρώπινου δυναμικού από τις ένοπλες δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, το οποίο δεν υπάρχει. Έχω ζητήσει με επιστολή μου την ενίσχυση της δύναμης στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και προτίθεμαι να πράξω το ίδιο για τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού».  Σε ότι αφορά στο θέμα της Υπηρεσίας Δόμησης,  ο δήμαρχος διαβεβαίωσε  πως γίνονται ενέργειες  και για την κατοχύρωση των υπαλλήλων. 
Κλείνοντας ο κ. Οικονόμου ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη και επανέλαβε την ανάγκη για επικοινωνία και συνεργασία, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι επιπτώσεις από τυχόν εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων. 
Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι : Λειβαδάρας Ιωάννης, προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητα Δυτικής Αττικής, Χρήστος Γκολφίνος, διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Αττικής, Ρουμελιώτης Δημήτριος Υ/Α, υποδιοικητής Τροχαίας Ελευσίνας, Ρεφειάδου Ευσαΐα Α/Υ, διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Ελευσίνας, Μαλανδράκης Ιωάννης ΠΧης ΛΣ και Αθανασιάδου Ανθή ΑνΠΧος ΛΣ διοικητής και τομεάρχης ασφαλείας αντίστοιχα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας, Κοροπούλης Μελέτιος ΑΣΜΧος, διοικητής 412 ΜΑΦ της 112ΠΜ, Καλυμνάκης Ιωάννης πρόεδρος και Γιάννης Στεφανίδης υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων του Συλλόγου Εθελοντών Θριασίου.
Από τον Δήμο Ελευσίνας παρέστησαν οι : Οικονόμου Αργύρης-Δήμαρχος, Παναγιωτούλιας Ιωάννης - Γενικός  Γραμματέας,  οι αντιδήμαρχοι Παππάς Λεωνίδας- Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Γιώργος Κουρούνης-Διοικητικών Υπηρεσιών, Μίχας Μενέλαος-Μαγούλας,  Σεμερτζίδης Χαράλαμπος, εντεταλμένος  δημοτικός σύμβουλος- αρμόδιος για τη Δημοτική Αστυνομία.
Επίσης οι υπηρεσιακοί παράγοντες : Ζγαντζούρη Κ. - προϊσταμένη δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας , Παιδείας και Πολιτισμού, Γεωργουλέα Π.- προϊσταμένη δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών,  Δάλμας Θ. – προϊστάμενος δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης, Κανάκης Σ. -  προϊστάμενος δ/νσης Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Δρ. Χρηστίδης Αν.- προϊστάμενος τμήματος Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας, Ορμανοπούλου Ι.- υπάλληλος του ιδίου τμήματος, Τσιμπούκης Χ.-προϊστάμενος Δημ. Αστυνομίας, Παρασκευόπουλος Π.- υπάλληλος  Τεχνικών  Υπηρεσιών και Ψάλτου Ι. γραμματέας του Σ.Τ.Ο.