Στο ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας το έθιμο της Μεσοσπορίτισσας

12 Αυγ 2020 11:24 AM

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού 16 νέα στοιχεία προστέθηκαν στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Ένα από αυτά αφορά την πόλη μας, την Ελευσίνα και συγκεκριμένα το έθιμο της Μεσοσπορίτισσας, όπου την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, την 20ή Νοεμβρίου, ψάλλεται ο πανηγυρικός Εσπερινός στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, επάνω στον λόφο, εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας.

Πρόκειται για τελετουργία που πραγματοποιείται στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια.  Μετά τη λειτουργία, οι προσκυνητές μοιράζονται τον ημίγλυκο άρτο και γεύονται το πολυσπόρι, την προσφορά πανσπερμίας προς την Παναγία.

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ξεκινά κάθε Ιανουάριο, σύμφωνα με ορισμένο χρονοδιάγραμμα, την ετήσια διαδικασία, με τη δημόσια πρόσκληση την οποία  απευθύνει για τον  εμπλουτισμό του Εθνικού Ευρετηρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Λαογραφικός Σύλλογος «Αδράχτι» ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε ολοκληρωμένο φάκελο στο Υπουργείο Πολιτισμού, έτσι ώστε το πανάρχαιο έθιμο της Μεσοσπορίτισας να ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς επίσης και στον αντίστοιχο κατάλογο της UNESCO.

Ελπίζουμε να δούμε στο μέλλον και άλλες εγγραφές από την Ελευσίνα, που ο πολιτισμός και η ιστορία που έχουν αναπτυχθεί είναι κομμάτι της σημερινής μας ταυτότητας και το εισιτήριο μας για το μέλλον.

Είναι στο χέρι μας να τα διαφυλάξουμε και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

Τα συγχαρητήρια μας στον Λαογραφικό Σύλλογο «Αδράχτι» για το διαρκές έργο και την άοκνη προσπάθειά του να κρατούν το πνεύμα του πολιτισμού ζωντανό καθώς επίσης και τα τοπικά μας έθιμα.