ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

Alt
15 Νοε 2019 3:20 PM

 

 

Αργ. Οικονόμου : «Εάν η Διυπουργική Επιτροπή είχε συσταθεί πριν 3 χρόνια, σήμερα τα πράγματα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση»


Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου  πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Πολιτισμού με κύριο θέμα την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης- Ελευσίνα 2021 (ΠΠΕ 21). Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν οι παρακάτω: Λίνα Μενδώνη - Υπουργός Πολιτισμού, δύο Γενικοί Γραμματείς του Υπ. Πολιτισμού, οι Νικόλαος Γιατρομανωλάκης-Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού και Γεώργιος Διδασκάλου -Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Ελευσίνας,  κ. Αργύρης Οικονόμου, ο αντιδήμαρχος  Ελευσίνας -αρμόδιος για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα κ. Δημήτρης Λιάσκος,  η νέα πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανωνύμου Εταιρείας «Ελευσίνα 2021» κα.  Δέσποινα Γερουλάνου και ο νέος αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Ιωάννης Εριφυλλίδης.
 Η Υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στην έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού που υπήρξε στη διαχείριση ενός τόσο σπουδαίου θεσμού, τόσο  από την προηγούμενη Κυβέρνηση όσο και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Ελευσίνας, καθώς και στην έλλειψη επικοινωνίας η οποία οδήγησε σε στασιμότητα ως αναφορά στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Τόνισε πως όλα αυτά αποτελούν σοβαρό κίνδυνο στο να επιτευχθούν τα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται από μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τα οποία θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την φήμη και την πόλη της Ελευσίνας. 
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα της νέας Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα στο Δήμαρχο κ. Αργύρη Οικονόμου ο οποίος ξεκίνησε τις διαδικασίες για την βελτίωση της κατάστασης πολύ πριν την ανάληψη των καθηκόντων του. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις άμεσες ενέργειές του ώστε να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες από την τωρινή κυβέρνηση για να οριστεί υπεύθυνος αντιδήμαρχος για την ΠΠΕ 2021, να οριστεί εκπρόσωπος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ανωνύμου Εταιρείας από την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και στην ανάγκη να συσταθεί Διυπουργική Επιτροπή για τον συντονισμό και την επιτάχυνση (μέσα από τα αναγκαία θεσμικά μέτρα, νομοθετικές πρωτοβουλίες, κτλ) των διαδικασιών υλοποίησης του θεσμού ΠΠΕ 2021. Ανάφερε πως τόσο ο Δήμαρχος όσο και το Υπουργείο Πολιτισμού γνωρίζουν όλους τους κινδύνους και έχουν δεσμευτεί στο να ενεργήσουν γρήγορα για να σώσουν το όλο έργο και να προλάβουν το χαμένο χρόνο. Η πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 22/11/2019.
Επίσης, ανέφερε ότι όλο αυτό το διάστημα το Υπουργείο Πολιτισμού βρισκόταν σε επαφή με την ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ενέκρινε το φάκελο και έλαβε σοβαρά υπόψιν τις παρατηρήσεις καθώς και τις προτάσεις που αναφέρονταν στις τέσσερις εκθέσεις-αναφορές (4 report) που έχουν σταλεί έως σήμερα, σχετικά με τη λειτουργία και τις δράσεις της Ανωνύμου Εταιρείας «Ελευσίνα 2021».
Στη συνέχεια η Υπουργός γνωστοποίησε ότι μετά από αίτημα του Δημάρχου κ. Οικονόμου η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει  και πάλι από την πόλη της Ελευσίνας, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν στον σχεδιασμό, καθώς είχε απορριφθεί το σχετικό αίτημα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.  Τελειώνοντας, πρόσθεσε πως το έθιμο για τον  εορτασμό της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας που τελείται στην Ελευσίνα θα ενσωματωθεί στον κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Από την μεριά του ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για τη σύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής και επεσήμανε πως «εάν είχε δημιουργηθεί πριν 3 χρόνια, σήμερα τα πράγματα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση». Ανέφερε ακόμη ότι η πόλη της Ελευσίνας έχει έλλειμμα υποδομών για την επιτυχή διοργάνωση της ΠΠΕ 2021 και για αυτές που λείπουν θα είναι σε θέση να προτείνει τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό σημαντικά έργα, για την καλύτερη ανάπτυξη της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Επίσης ανάφερε ότι θα απαιτηθεί η σύμπραξη όλων των όμορων δήμων, της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και της Κυβέρνησης καθώς ο σκοπός είναι και Εθνικός, αφού η ΠΠΕ 2021 αποτελεί τη πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα μετά την κρίση.
Κλείνοντας  ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τη νέα πρόεδρο κα. Δέσποινα Γερουλάνου και το νέο ΔΣ της Ανωνύμου Εταιρείας τονίζοντας ότι θα είναι κάθε μέρα δίπλα τους, συνηγορώντας στις όποιες προτάσεις και αποφάσεις παρθούν. Πρόσθεσε ότι πάνω από όλα πιστεύει στο νέο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο (που συγκροτήθηκε εκ νέου και στο οποίο συμμετέχουν έμπειροι άνθρωποι από το χώρο του πολιτισμού, της πολιτιστικής διαχείρισης, του τουρισμού, της επικοινωνίας και του marketing). Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη δυναμική του λαού της Ελευσίνας, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους εθελοντές,  αλλά και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε όλοι μαζί στην πορεία και μέσα από κατάλληλες συνέργειες να βοηθήσουν για την ολοκλήρωση του οράματος που αφορά στην Ελευσίνα -Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.