ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΑΠΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Alt
11 Νοε 2019 2:51 PM

 

Η χαρά της συμμετοχικής δημιουργίας στο εφήμερο μνημείο του Κρόνου
 

Μεγάλη ήταν η προσέλευση του κοινού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στη κεντρική πλατεία της Ελευσίνας. Αφορμή, η «αναστήλωση» ενός πολύ γνωστού, εμβληματικού κτηρίου, ενός τοπόσημου που κοσμεί την παραλία της Ελευσίνας σχεδόν 100 χρόνια. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ξανάφτιαξαν από χαρτόνι τον «Κρόνο», ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελευσίνας, υπό την καθοδήγηση του Olivier Grossetete, γνωστού Γάλλου καλλιτέχνη που ειδικεύεται σε έργα συμμετοχικά στον δημόσιο χώρο.
Η κατασκευή του «Συμμετοχικού Εφήμερου Μνημείου» ξεκίνησε μια εβδομάδα νωρίτερα στους χώρους της Ελαιουργικής με τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων και μαθητών από τα σχολεία της πόλης,  για να μεταφερθεί κομμάτι κομμάτι στην πλατεία Ηρώων. Εκεί, με τη βοήθεια των κατοίκων της πόλης που με πολύ κέφι και ευχάριστη διάθεση συνέβαλαν όλοι στη συναρμολόγησή του, ολοκληρώθηκε ως το απόγευμα της Κυριακής, ο «χάρτινος πύργος» που αναπαριστά το κτήριο στο εργοστάσιο του Κρόνου.
 Και ως χάρτινος και εφήμερο μνημείο η πορεία του θα είναι σύντομη. Στον αρχικό σχεδιασμό ήταν να γίνει απεγκατάσταση του μνημείου τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, ωστόσο αυτή μεταφέρεται για το πρωί της επομένης ημέρας, δηλαδή  την Τρίτη 12 Νοεμβρίου στις 9 το πρωί. Περίπου 400 μαθητές από τα σχολεία της Ελευσίνας. αναμένεται να πάρουν μέρος σε ένα αξέχαστο ομαδικό παιχνίδι, δίνοντας παλμό στην 3η επέτειο από την ανακήρυξη της Ελευσίνας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021!