Συνάντηση Εργασίας για τη σύνταξη Σχεδίου Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ)με την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Ελευσίνας και όμορους Δήμους

Alt
26 Φεβ 2021 2:19 PM

Αργύρης Οικονόμου: «Χρειαζόμαστε μία ολοκληρωμένη στρατηγική πολιτικής προστασίας για την περιοχή μας, που να λαμβάνει υπόψιν τους βιομηχανικούς κινδύνους και την κλιματική αλλαγή».

Προπαρασκευαστική συνάντηση εργασίας, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Ελευσίνας και όμορους Δήμους, προκειμένου να εκπονηθεί για την περιοχή μας ένα Γενικό αλλά και Ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης (ΣΑΤΑΜΕ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λ. Κοσμόπουλος, ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων Δήμων.

Ειδικότερα, αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αναθεώρηση του ΣΑΤΑΜΕ βάσει νεότερων οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και η εκστρατεία πληροφόρησης των πολιτών. Απ’ όλους τους παρισταμένους τονίστηκε ότι απαιτείται το ταχύτερο δυνατόν η σύνταξη των Γενικού Σχεδίου αλλά και Τοπικών Σχεδίων Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Ατυχημάτων, στα οποία εκτός των άλλων θα καθοριστούν και σχέδια προληπτικής οργανωμένης απομάκρυνσης του πληθυσμού, σε περίπτωση ανάγκης. Με βάση τα Τοπικά Σχέδια θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις ετοιμότητας των υπηρεσιών και του πληθυσμού, ενώ θα υπάρξει ειδικό φυλλάδιο ενημέρωσης των κατοίκων του Θριασίου που θα διανεμηθεί πόρτα πόρτα.

Δήλωση Αργύρη Οικονόμου:

Για το θέμα, ο Αργύρης Οικονόμου ήταν σαφής: «Η Ελευσίνα και η ευρύτερη ζώνη της Δυτικής Αττικής περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις για τις οποίες πρέπει να καταρτιστούν ειδικά ΣΑΤΑΜΕ. Από τα συνολικά 38 που αφορούν την Περιφέρεια Αττικής, τα 23 βρίσκονται στη Δυτική Αττική. Τώρα, πρέπει να αναλάβουν δράση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς χωρίς άλλη καθυστέρηση. Ως Δήμος από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το καθήκον μας, εφόσον προσδιοριστεί ακριβώς ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση ατυχήματος.

Όμως, το καθήκον τους πρέπει να κάνουν και οι επιχειρήσεις που εδρεύουν εδώ. Μιλάω πρώτα απ’ όλα για τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Εμείς είπαμε στη συνάντηση, ότι πρέπει να τεθούν τα πραγματικά προβλήματα, ότι ο «Δημόκριτος» πρέπει να έχει συγκεκριμένο λόγο, ότι πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες ελέγχου και εξίσου ολοκληρωμένη θα πρέπει να είναι και η ενημέρωση των πολιτών».

Δήλωση Λ. Κοσμόπουλου:

«Είμαστε συνεχώς σε επαφή και άμεση συνεργασία με τους εμπλεκόμενους Δήμους και τους φορείς. Ωστόσο, χρειάζεται ανασύνταξη των οδηγιών του ΣΑΤΑΜΕ, όπως συστήνει και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ακόμα θα ενημερώσουμε εκ νέου οργανωμένα τους συμπολίτες μας για να προστατευθούμε όλοι εγκαίρως και να αποφύγουμε περιστατικά που έχουμε ζήσει στην περιοχή μας».