Κοινή απάντηση στη συκοφαντική επιστολή του Ενωτικού Συνδυασμού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Alt
26 Μάιος 2021 8:57 PM

Με την παρούσα ανακοίνωση, η Δημοτική Αρχή και η Δημοτική Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα καταδικάζουν την συκοφαντική επιστολή του Ενωτικού Συνδυασμού προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναρτήθηκε και στο προφίλ που διατηρεί ο επικεφαλής του συνδυασμού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η εν λόγω επιστολή αναρτήθηκε και προφανώς παράλληλα εστάλη την περίοδο που η Εταιρεία προετοιμαζόταν για την προκαθορισμένη αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έθιγε θέματα αναφορικά με τη διοργάνωση του θεσμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023», ζητώντας μεταξύ άλλων «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απευθύνει ισχυρές συστάσεις προς την Ελευσίνα», αλλά και υποδεικνύοντας στους ευρωπαίους αξιολογητές τον δρόμο της συνολικής επανεκτίμησης του κατά πόσο είναι ικανή η Ελευσίνα να υλοποιήσει τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Πρόκειται για μια κατάφορη κίνηση συκοφαντίας και δυσφήμησης τόσο του ίδιου του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας όσο και της ίδιας της πόλης της Ελευσίνας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Όπως είναι αντιληπτό πλέον, ο στόχος είναι ξεκάθαρος και αφορά στην αποτυχία του θεσμού, ναρκοθετώντας τον με θεμιτά και αθέμιτα μέσα και υπονομεύοντας την ίδια την πόλη της Ελευσίνας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αποκαλύπτει όσα προσχηματικά μέχρι τώρα έχουν χρησιμοποιηθεί για να πληγεί η τωρινή προσπάθεια: από το καλλιτεχνικό ζήτημα του λογοτύπου, μέχρι τα ψεύδη για κατάργηση εκδηλώσεων όπως η κατάργηση του Φεστιβάλ Συνοικισμός, το οποίο όχι απλώς συνεχίζεται, αλλά αναβαθμίζεται σε εμβληματικό έργο και διευρύνεται μάλιστα και σε άλλες γειτονιές της Ελευσίνας (με στόχο να αναδείξει το σύνολο της πόλης και όχι μόνο μία γειτονιά), καθώς και για την οικονομική διαχείριση του θεσμού.

Η νέα Διοίκηση της Πολιτιστικής και η νέα Δημοτική Αρχή κάνουν μια τιτάνια προσπάθεια να καμφθεί το τεράστιο πολιτικό και πολιτιστικό κενό που παραλήφθηκε το 2019. Να καλυφθεί η απόλυτη ανεπάρκεια που λίγο έλλειψε να αφαιρέσει τον τίτλο της ΠΠΕ από την πόλη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ιούνιο του 2019 όπου δεν παρέστησαν στην αξιολόγηση της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός που προκάλεσε την αρνητική της σύσταση. Για όλα αυτά, θα άρμοζε μία σοβαρή αυτοκριτική.

Για τα λάθη και τις παραλείψεις, για την μη επαρκή προετοιμασία σε συμβάσεις, έργα, υποδομές. Αυτή η φαιδρή τακτική, που χαρακτηρίζει το σύνολο της επιχειρηματολογίας τους απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται τώρα, η υπονόμευση και η συκοφαντία που υφίσταται η Ελευσίνα με πρωτοβουλία της ίδιας της πρώην δημοτικής αρχής, με πολιτικούς σκοπούς και όχι προς όφελος της πόλης, δεν αρμόζει ούτε στον θεσμό αλλά ούτε και στην πόλη και στους κατοίκους της.

Αντιθέτως, αυτό που απαιτείται είναι όλοι να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, σε μία συλλογική προσπάθεια προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του μεγάλου αυτού εγχειρήματος. Η «Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» θα πετύχει με την σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και την προσήλωση στον στόχο, πέρα και πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες, πέρα και πάνω από προσωπικές ματαιοδοξίες, πέρα από το 2023.

Η Δημοτική Αρχή Ελευσίνας

Η Διοίκηση της ΠΠΕ