ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΘΡΙΑΣΙΟΥ

Το Ηπειρώτικο στοιχείο εμφανίζεται στην Ελευσίνα - Θριάσιο Πεδίο περίπου το 1930-1932. Στην αρχή ασχολήθηκαν ως αγρότες στα χωράφια της περιοχής, με τα ζώα που είχαν οι ντόπιοι. Ορισμένοι εργάστηκαν ως οικοδόμοι και κάποιοι ως εργάτες στις βιομηχανίες. Από τα πρώτα ξενοδοχεία-εστιατόρια της περιοχής ήταν εκείνο του Ιωάννη Παππά στην περιοχή του Παγοποιείου. Η βιομηχανική ανάπτυξη των επόμενων δεκαετιών του 1950 και 1960 προσέλκυσε πολλούς Ηπειρώτες.
Οι περιοχές που κατοικήθηκαν από τους Ηπειρώτες ήταν κοντά στην κεντρική πλατεία και γύρω από τον τότε κινηματογράφο "Παράδεισο" (στην ομώνυμη σημερινή περιοχή).
Το 1953-1955 ιδρύθηκε ο πρώτος Σύλλογος Ηπειρωτών με την επωνυμία "Ο Άγιος Γεώργιος".
Το 1985 με το νέο καταστατικό ιδρύθηκε ο Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου που έχει σαν στόχο τη διατήρηση των εθίμων της Ηπείρου.
Στο σύλλογο λειτουργού τρία χορευτικά συγκροτήματα: μικρό/αρχαρίων, μεσαίο, μεγάλο. Παράλληλα γίνεται διδασκαλία τραγουδιών.
Η αναπαράσταση του "Ηπειρώτικου Γάμου" παρουσιάζεται στις εκδηλώσεις της Απόκριας.
Το αποκριάτικο έθιμο της "Αλαούζιας" (ή Τζαμάλες ή αλλοιώς Μπιρμπιλάτο) διοργανώνεται την τελευταία Κυριακή της Απόκριας με παραδοσιακό γλέντι, με τσίπουρο, κρασί υπό τους ήχους του κλαρίνου.