ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ

Η Ιστορία µας ...

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας ιδρύθηκε το 1932 από τους Έλληνες της Μικράς
Ασίας που ήρθαν πρόσφυγες το 1922 µετά την Μικρασιατική καταστροφή.
Αρκετοί ήρθαν µε την ανταλλαγή πληθυσµών το 1923-24.

Η επωνυµία του Συλλόγου µέχρι το 2002 ήταν «Σύνδεσµος Αµύνης Δικαιωµάτων Αστών
Προσφύγων Ελευσίνος». Τώρα που δεν υπάρχουν πια λόγοι προάσπισης των δικαιωµάτων των προσφύγων, µετονοµάστηκε σε «Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας»

Σκοπός του Συλλόγου είναι η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονοµιάς του
Ελληνισµού της Μικράς Ασίας και η διατήρηση της µνήµης των προσώπων, των τόπων,
των ηθών και εθίµων από τις αλησµόνητες πατρίδες των προγόνων µας.
Για να πετύχει τους σκοπούς του:
• Διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιµορφωτικού και ψυχαγωγικού περιεχοµένου, που συµβάλλουν στην προαγωγή της πνευµατικής και εν γένει της πολιτιστικής καλλιέργειας των συµµετεχόντων σε αυτές.
• Εκδίδει κάθε χρόνο ηµερολόγιο.
• Έχει εκδώσει για δεύτερη φορά το βιβλίο «Οι Μικρασιάτες της Ελευσίνας» του κ. Γρ.Σιδηρά και το βιβλίο «Οι Δρόµοι της Προσφυνιάς του κ. Ευαγ. Κουκούλογλου.
• Έχει εκδώσει θεµατικό χάρτη της Μικράς Ασίας στην αρχαιότητα, όπου φαίνονται οι 1.200 ελληνικές πόλεις που υπάρχουν εκεί.
• Έχει δανειστική βιβλιοθήκη, µε βιβλία το περιεχόµενο των οποίων είναι σχετικό µε την ιστορία της Μικράς Ασίας και συνεχίζει τον εµπλουτισµό της.
• Διαθέτει χορωδία αποτελούµενη από 35 µέλη.
• Διαθέτει χορευτικά τµήµατα παραδοσιακών χορών ενηλίκων, εφήβων, παιδιών και θεατρική οµάδα.
• Κάθε Σεπτέµβριο διοργανώνει εκδηλώσεις µνήµης για τον προστάτη Άγιό του, Χρυσόστοµο Σµύρνης, και .για όσους έχασαν την ζωή τους στην Μικρασιατική Καταστροφή.
• Το 2005 βράβευσε και απένειµε τιµητικές διακρίσεις στους ηρόσφυγες πρώτης και δεύrερης γενιάς και το 2013 τίµησε όλους όσοι είχαν διατελέσει µέλη των Διοικητικών Συµβουλίων από το 1932 µέχρι σήµερα, όπως επίσης και τα ιδρυτικά µέλη των χορευτικών τµηµάτων και της χορωδίας µας.
• Έχουµε επισκεφτεί τις αλησµόνητες πατρίδες των προγόνων µας (Κωνσταντινούπολη; Παράλια, Καππαδοκία) αρκετές φορές και σκοπεύουµε να το επαναλάβουμε.
• .Συµµετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις του Δήµoυ Ελευσίνας, των υπολοίπων εθιµοτυπικων Συλλόγων της πόλης µας καθώς και των προσφυγικών σωματείων της υπόλοιπης Ελλάδας.
'. Ασχολείται.µε την περισυλλογή, μελέτη, προβολή και αξιοποίηση του εθνολογικού, ιστορικού και λαογραφικού υλικού, που έχουν φέρει μαζί τους οι πρόγονοί µας.
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας απαριθµεί περισσοτέρα από 850 µέλη και είναι µέλος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωµατείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.).

Το γραφείο του Συλλόγου μας βρίσκεται στην οδό Ικονίου & Ελευθερίου Βενιζέλου και είναι ανοικτό κάθε Δευτέρα έως και Πέμπτη από τις 6:30 έως τις 8:00 το απόγευμα.
Τηλέφωνο/Φαξ: 210 55 46 328, 210 55 42 379