Ανοίγει η διαδικασία για την αποκατάσταση του διατηρητέου συγκροτήματος « Μορφόπουλου» με χρήσεις για όλους τους δημότες

Alt
31 Μάιος 2021 10:30 AM
Κατηγορία: Πόλη

Αργύρης Οικονόμου: «Το κτήριο που σχεδιάστηκε από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά, ο οποίος αναμόρφωσε το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Μουσείο Μπενάκη και το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα, θα γίνει ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού στην πόλη μας».

Μετά την επιτυχή διαδικασία που κίνησε ο Δήμος Ελευσίνας και είχε ως αποτέλεσμα, το διατηρητέο συγκρότημα του «Κ.Β. Μορφόπουλου» να γίνει μέρος της ιδιοκτησίας του προς όφελος όλων των Ελευσινίων, ο Δήμος προχωρά τώρα στην διαδικασία των μελετών για την πλήρη αποκατάσταση και αξιοποίησή του.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τους όρους που προετοίμασαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, προκηρύσσεται ο σχετικός δημόσιος διαγωνισμός, προκειμένου να επιτευχθεί η μελετητική ωριμότητα για την υλοποίηση του κυρίως έργου.

Υπενθυμίζεται, πως το ακίνητο είναι το πρώτο κτήριο που αποκτά ο Δήμος μετά από πολλά χρόνια και ενώ το «Μορφόπουλος», είχε κριθεί διατηρητέο 30 χρόνια πριν. Η πολεοδομική και ιστορική αξία του κτηρίου, καθώς και ο αρχιτεκτονικός και πολεοδομικός χαρακτήρας του, ήταν τα στοιχεία εκείνα που οδήγησαν τη δημοτική αρχή να κινήσει τις διαδικασίες απόκτησής του, προκειμένου το τοπόσημο αυτό της πόλης να μείνει στην κληρονομιά των δημοτών.

Οι σχετικές έρευνες δεικνύουν, ότι η κατοικία Μορφοπούλου σχεδιάστηκε από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά, ο οποίος αναμόρφωσε το Παναθηναϊκό Στάδιο, το Μουσείο Μπενάκη και το Προεδρικό Μέγαρο στην Αθήνα.

Ενώ, εξίσου εντυπωσιακό είναι το εσωτερικό του νεοκλασικού συγκροτήματος, αφού οι οροφογραφίες και τα γεωμετρικά σχήματα δημιουργούν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, δήλωσε σχετικά: «Στην Ελευσίνα έχουμε την τύχη, η πολιτιστική μας κληρονομιά να εκτείνεται από την αρχαιότητα, μέχρι τους σύγχρονους χρόνους. Το δικό μας καθήκον, είναι να κάνουμε όσα μπορούμε ώστε αυτή η παρακαταθήκη να μην είναι μια ωραία ανάμνηση, αλλά ένα ζωντανό κύτταρο στη ζωή των Ελευσινίων. Η εκπόνηση της μελέτης, μετά την απόκτηση του κτηρίου, θα μας φέρει ένα ακόμη βήμα πιο κοντά σ ΄αυτό τον στόχο».