ΣΥΜΙΑΚΟΙ

Οι πρώτοι Συμιακοί ήρθαν, αφήνοντας το όμορφο νησί τους που τότε ήταν ιταλοκρατούμενο, όχι σαν πρόσφυγες ή εσωτερικοί μετανάστες, αλλά σαν αυτοεξόριστοι, στην πόλη της Ελευσίνας περίπου το 1912, διότι δεν άντεχαν την«ιταλοποίηση» που τους επέβαλαν οι Ιταλικές αρχές.

Δεν άργησαν να αφομοιωθούν πλήρως με το τοπικό στοιχείο. Εργάσθηκαν σκληρά και μπόρεσαν γρήγορα να δημιουργήσουν στη δική τους συνοικία,τα Συμιακά, τα δικά τους σπιτικά. Με την προκοπή τους και την αξιοπρέπεια που τους διέκρινε κατάφεραν να ενσωματωθούν απόλυτα με το ντόπιο στοιχείο.

Στην Ελευσίνα, με μπούσουλα τη θάλασσα, ξεκίνησαν να εργάζονται σαν ψαράδες, λιμενεργάτες,ιδρύοντας και το σωματείο λιμενεργατών Ελευσίνας, αλλά και στα εργοστάσια της περιοχής.

Ο σύλλογός μας το Νοέμβριο του 1999, πραγματοποίησε το όνειρο όλων των συμιακών που ήταν η ανέγερση ενός ναού στο όνομα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην παραλία της Ελευσίνας.Η υλοποίηση του έργου αυτού ήταν μεράκι των πρώτων συμιακών. Περνούσε από γενιά σε γενιά και μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες πήρε σάρκα και οστά το Νοέμβριο του 1999.