ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ-ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2019

Alt
03 Σεπ 2019 1:38 PM

Δον Ζουάν» του Μολιέρου στα Αισχύλεια 2019

Το αριστούργημα του Μολιέρου ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ παρουσιάζεται σήμερα 3 Σεπτεμβρίου στη σκηνή του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Αισχύλεια 2019». Η παράσταση ανεβαίνει από την «5η Εποχή» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτόν του «Δον Ζουάν» εμφανίζεται ο Νίκος Κουρής, Ελβίρα η Ζέτα Μακρυπούλια, Σγαναρέλ ο Μάκης Παπαδημητρίου.
Στον Δον Ζουάν, ο Μολιέρος πραγματεύεται έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους μύθους, δίνοντας την ισχυρότερη λογοτεχνική ενσάρκωση του θρυλικού ήρωα και ένα από τα πιο γοητευτικά όσο και αινιγματικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας.
Ο Μολιέρος οδηγεί στα άκρα το προφίλ του ακόλαστου ήρωα. Μετατοπίζει το ενδιαφέρον από τα ερωτικά επιτεύγματα του Δον Ζουάν στη φιλοσοφία του. Τον προικίζει με οξύνοια που του επιτρέπει να δικαιολογεί τις πράξεις του μέσα από τον αδιαφιλονίκητο ορθολογισμό ενός ελεύθερα σκεπτόμενου ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει την υποκρισία της κοινωνίας που τον περιβάλλει. Γι’ αυτόν, διαρκής αναζήτηση της ευχαρίστησης ουσιαστικά σημαίνει διεκδίκηση της απόλυτης ελευθερίας με την αποτίναξη κάθε συναισθηματικού, ηθικού, κοινωνικού, οικογενειακού και θρησκευτικού φραγμού. Συνθέτει έτσι το απόλυτα σαγηνευτικό, αλλά και επίφοβο πορτρέτο ενός προβοκάτορα, που υπονομεύει θεσμούς, κανόνες και αξίες και παραβιάζει κοινωνικά ταμπού, προκαλώντας τη συντηρητική κοινωνία κάθε εποχής.
Διανομή: Δημήτρης Καραμπέτσης, Ηρώ Μπέζου, Γιάννης Σοφολόγης, Μιχάλης Τιτόπουλος, Ιωάννης Καπελέρης, Ελίζα Σκολίδη. 
Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή, Σκηνικό: Παναγιώτα Κοκκόρου, 
Μουσική: Κατερίνα Πολέμη, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος 
Ώρα έναρξης: 20:30  Εισιτήρια:5€-12€
Χώρος: Παλαιό Ελαιουργείο - Παραλία Ελευσίνας