ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Alt
29 Οκτ 2019 3:53 PM

 

 Από τον αντιδήμαρχο Λεωνίδα Παππά. 

''Πάνω κει στης Πίνδου μας τις κορφές
που θαρρείς τ’ αστέρια φυλούνε
κάθε νύχτα χίλιες αγνές μορφές
τα πυκνά σκοτάδια ερευνούν''


Ο εορτασμός της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, αποτελεί για όλον τον Ελληνισμό Ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας.
Καλούμαστε και σήμερα να τιμήσουμε το Έπος του 1940,τιμώντας την αποφασιστικότητα των προγόνων μας να πουν το μεγάλο ΟΧΙ  στις δυνάμεις του φασισμού και του ναζισμού της τότε εποχής. Αυτή τους η άρνηση θα πρέπει να είναι πηγή έμπνευσης για την Ελλάδα και τους Έλληνες του σήμερα και να γίνει φάρος φωτεινός για την πορεία της πατρίδας μας.
Ο εορτασμός δεν αποτελεί μνημόσυνο στις ψυχές των ηρώων του 1940, γιατί είναι ήδη καταχωρημένοι στις χρυσές σελίδες της Ιστορίας του Έθνους μας και θεωρούνται απ΄ όλους μας αθάνατοι. 
Τα ηρωικά τους κατορθώματα όμως τα έχουμε ανάγκη οι σημερινοί Έλληνες για να εμπνευστούμε από τα ιδανικά τους, από την πίστη τους στην ελευθερία και την Πατρίδα, για να πούμε κι εμείς εάν απαιτηθεί το μεγάλο ΟΧΙ σε νέους επίδοξους κατακτητές της Πατρίδας μας.
Έχουμε την ανάγκη να βαδίσουμε στα μονοπάτια της θυσίας των ηρώων του ΄40 να συνειδητοποιήσουμε το βάρος της κληρονομιάς που ως λαός κουβαλάμε από τα βάθη των αιώνων ώστε να ορθώσουμε κι εμείς το δικό μας ανάστημα, σε όσους επιβουλεύονται σήμερα την εθνική μας υπόσταση και κυριαρχία.
Δεν θα αναλώσω το χρόνο για την εξιστόρηση του χρονικού του έπους του ΄40 , είναι σε όλους μας γνωστό . Θα σταθώ όμως στη σημασία του αφού ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί την αφορμή για περίσκεψη και γόνιμο προβληματισμό. Η ηθική αξία του Έπους του ΄40 τεράστια , μάθημα ομοψυχίας και θάρρους για εμάς τους νεώτερους
Είναι γεγονός πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται γι΄ αυτό και οι λαοί θα πρέπει να την γνωρίζουν και να μαθαίνουν από αυτήν. Σήμερα γιορτάζουμε τη νίκη του Έθνους μας απέναντι στο φασισμό. Μια νίκη βαμμένη με αίμα και θυσίες . Ο Ελληνικός λαός βίωσε μια απάνθρωπη κατοχή που συνοδεύτηκε από δολοφονίες χιλιάδων αμάχων, από πείνα, κακουχίες και βασανιστήρια και καταστροφή δεκάδων χωριών και υποδομών της χώρας. 
Γι΄ αυτό η επέτειος αυτή πρέπει να θυμίζει διαρκώς σε αυτούς που σήμερα μιλούν για την Πατρίδα μας υποτιμητικά ότι μας χρωστούν πολλά. Ας έχουμε λοιπόν τα μάτια μας ανοιχτά και να μην ξεχνάμε τα ιδανικά για τα οποία έχυσαν το αίμα τους οι πρόγονοί μας το ’΄40 στα παγωμένα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως όταν το 1941 οι δυνάμεις του ξένου φασισμού στηριγμένες στα υπέρτερα τεχνικά μέσα και στην αριθμητική τους δύναμη, κατάφεραν να κατακτήσουν την Ελλάδα, όμως στην ουσία δεν κατάφεραν τίποτε, γιατί δεν πέτυχαν να κατακτήσουν την αδούλωτη ψυχή των Ελλήνων.
Για όλα αυτά τα ιδανικά που προανέφερα , θυσιάστηκαν Ελευσίνιοι και Μαγουλιώτες συμπατριώτες μας τους οποίους τιμούμε σήμερα μαζί με όλους εκείνους που πίστεψαν και θυσιάστηκαν για την μεγάλη ιδέα της Ελευθερίας. Άφησαν πίσω γονείς, γυναίκες, παιδιά, αδέλφια , φίλους και ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πατρίδος έσπευσαν να καταταγούν και πολέμησαν γράφοντας μαζί με χιλιάδες Έλληνες λαμπρές σελίδες ηρωισμού. Κάποιοι επέστρεψαν κάποιοι όμως δυστυχώς άφησαν την τελευταία τους πνοή είτε στα παγωμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου και της Μακεδονίας είτε σε κάποιο Στρατιωτικό νοσοκομείο εκστρατείας τραυματισμένοι ή ασθενείς. Νοιώθουμε μπροστά τους πολύ μικροί και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους θυμόμαστε έστω και με μια αναφορά στο όνομά τους.
Αναφέρω τα ονόματα τους ως ένα μνημόσυνο τιμής και ευγνωμοσύνης
Κυπραίος Βασίλειος
Κυπραίος Κωνσταντίνος 
Λιάσκος Εμμανουήλ 
Παναγιωτίδης Νικόλαος 
Ηλιάδης Μελέτης 
Κολιάκος Χρήστος 
Μουρίκης Αναστάσιος 
Μουρίκης Αθανάσιος 
Μπάρδης Αναστάσιος 
Παπανικολάου Ιωάννης 
Σύρμαλης Μιχαήλ 
Αγάθος Ιωάννης 
Ηλιάδης Ηλίας 
Αλεξανδρής Αντώνιος 
Σωτηρίου Σωτήριος 
Χατζηδάκης Αχιλλέας 
Κουγιουμτζόγλου Γεώργιος 
Χατζηγεωργίου Ελευθέριος 
Σαμαρτζής Γεώργιος 
Γκλιάτης Θεόφιλος
Λάσκος Βασίλειος 
Στάμου Λεωνίδας
Άπαντες Απόντες .Έπεσαν υπέρ Πατρίδος
Κλείνοντας ας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους που με την θυσία τους μας χάρισαν την ελεύθερη πατρίδα που εμείς σήμερα απολαμβάνουμε. Τους υποσχόμαστε ότι θα τους ευγνωμονούμε παντοτινά.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940
Ζήτω η αδούλωτη ψυχή του Ελληνισμού.