ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Alt
10 Δεκ 2019 3:12 PM
Κατηγορία: Πολιτισμός

 

Ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών μέσω του πολιτισμού 

Οι εργασίες της δεύτερης μέρας του συνεδρίου  «Οι Κοινότητες στο Προσκήνιο: Η Εμπειρία της Ενεργοποίησης Πολιτών μέσω της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», φιλοξενήθηκαν στο δημαρχείο Ελευσίνας, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου. Αρχικά, το πρωί, το ισόγειο του κτηρίου αποτέλεσε τον πλούσιο σε φώς εκθεσιακό χώρο όπου περισσότεροι από 25 πολιτιστικοί φορείς από την Ελευσίνα, αλλά και διάφορα μέρη της Ελλάδας που μετείχαν στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αλλά και με το κοινό, ενώ στη συνέχεια στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έλαβε χώρα το  Βιωματικό Εργαστήριο «Συμμετοχικός Σχεδιασμός Πολιτιστικών Περιπάτων».    
Στόχος του συνεδρίου που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και ολοκληρώθηκε εκεί το επόμενο απόγευμα, ήταν να παρουσιαστούν καινοτόμες θεωρίες και πρακτικές ενεργοποίησης τοπικών κοινωνιών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία που έχουν για τη διατήρηση και προώθηση του πολιτισμού. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως «πώς ενεργοποιούνται οι κοινότητες πολιτών μέσω του πολιτισμού», «με ποιες μεθόδους» και «ποιες είναι οι βέλτιστες πρακτικές ενεργοποίησης των τοπικών κοινοτήτων μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Το φουαγιέ του δημαρχείου γέμισε με  τραπέζια στα οποία οι εκπρόσωποι των συλλόγων ανήρτησαν αντικείμενα και πληροφοριακό υλικό σχετικό με τη δράση τους. Ο  Βαγγέλη Κυριακίδης, διευθυντής του Heritage Management, του φορέα που διοργάνωνε το συνέδριο, στο σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και εν συνεχεία ο Δημήτρης Λιάσκος, αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα θέματα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, απεύθυνε το δικό του χαιρετισμό, εκ μέρους του δήμου Ελευσίνας. Ο κ. Λιάσκος ανέφερε πως η Ελευσίνα είναι μια πόλη με πολιτιστική φυσιογνωμία και διαχρονική παραγωγή πολιτισμού,  ανοιχτή στο διάλογο και την ποικιλία της πολιτιστικής έκφρασης. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο δήμος δίνει χώρο έκφρασης στους εθνικοτοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους και στηρίζει τη δράση τους. Κλείνοντας   ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τη συμμέτοχη τους και εξέφρασε την ευχή οι σύλλογοι να  διαμορφώσουν με επιτυχία την ατζέντα των μελλοντικών δράσεων και συνεργασιών. Ακολούθως, η Κέλλυ Διαπούλη καλλιτεχνική διευθύντρια στην «Ελευσίνα 2021» μίλησε για την προετοιμασία του καλλιτεχνικού προγράμματος και αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν γίνει ως τώρα. 
Λίγα λόγια για το σύλλογο που εκπροσωπεί, είπε καθένας, στη συνέχεα on camera και οι εργασίες του συνέδριου μεταφέρθηκαν στο 2ο όροφο για να ακολουθήσει το βιωματικό εργαστήρι. Εκεί, εκπρόσωποι  έξι συλλόγων παρουσίασαν αντικείμενα όπως ένα σκάφανδρο, έναν αποστακτήρα, μία λύρα, ένα αδράχτι και είπαν μια ιστορία που συνδέει το συγκεκραμένο αντικείμενο με το σύλλογο. 
Στο συνέδριο μετείχαν μεταξύ άλλων από την Ελευσίνα  οι σύλλογοι Μικρασιατών Συμιακών, Κρητών, Ποντίων, Δωδεκανησίων,  Ηπειρωτών, το «Αδράχτι», ενώ παρευρέθησαν ο αντιδήμαρχος Ελευσίνας Γ. Κουρούνης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.