Οριστικός ανάδοχος για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων

Alt
25 Οκτ 2023 11:58 AM
Κατηγορία: Πόλη

Πρόκειται για 1 επιβατικό όχημα και 2 λεωφορεία τοπικής αστικής συγκοινωνίας

Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία και η ανάδειξη οριστικού αναδόχου για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, στον Δήμο Ελευσίνας.

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης του Υπουργείου Εσωτερικών, συνολικού προϋπολογισμού 849.309,01 ευρώ.

Ο Δήμος Ελευσίνας, με ενέργειες που ξεκίνησαν το 2022 και τη σχετική σύνταξη και κατάθεση μελέτης από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, εξασφάλισε την ανωτέρω χρηματοδότηση.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται προμήθεια ενός (1) ηλεκτροκίνητου επιβατικού Ι.Χ, δύο (2) ηλεκτρικών λεωφορείων τοπικής συγκοινωνίας και τριών (3) ηλεκτρικών φορτιστών για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Δήμου Ελευσίνας.

Τα προσφερόμενα οχήματα θα είναι αναγνωρισμένου κατασκευαστή και θα κινούνται αποκλειστικά με ηλεκτρικό κινητήρα.

Τα πλεονεκτήματα ενός οχήματος κινούμενο αμιγώς με ηλεκτρική ενέργεια είναι τα παρακάτω:

1. Δεν παράγουν κανενός είδους ρύπους εξάτμισης.

2. Είναι πιο αθόρυβα από τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης.

3. Έχουν χαμηλότερο κόστος σε βάθος χρόνου, καθώς δεν επηρεάζονται από την κάθε τόσο αύξηση της τιμής της βενζίνης /πετρελαίου, αλλά και λόγω του χαμηλότερου κόστους σέρβις και συντήρησης.

Τα ηλεκτρικά οχήματα θα χρησιμοποιηθούν από τις Υπηρεσίες του Δήμου Ελευσίνας, ενώ θα φέρουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά και θα είναι συμμορφωμένα με τους κανόνες χρήσης και τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, περί νόμιμης κυκλοφορίας και ασφαλούς οδήγησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Δήμος Ελευσίνας, τον Ιούλιο του 2022 υπέγραψε σύμβαση για τη μελέτη τοπικής συγκοινωνίας και τον προσδιορισμό ενός δικτύου δημοτικών αστικών γραμμών που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου λειτουργώντας συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με τα άλλα ΜΜΜ.

Κυρίως όμως, καλύπτοντας διαδρομές στις οποίες και δεν φθάνουν οι γραμμές του ΟΑΣΑ, με την περιοχή μελέτης να αφορά στο σύνολο του Δήμου Ελευσίνας, δηλαδή και στις 2 Δημοτικές Ενότητες, Ελευσίνας και Μαγούλας.

Τα ανωτέρω mini bus, 28 θέσεων και προσβάσιμων σε ΑμΕΑ, αναμένεται να εξυπηρετήσουν το σύνολο των πολιτών και των αναγκών μετακίνησής τους, εντός αστικού ιστού, λειτουργώντας συμπληρωματικά στα υφιστάμενα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.