Στον Δήμο Ελευσίνας περνά ο εμβληματικός Κρόνος

Alt
28 Σεπ 2023 10:35 AM
Κατηγορία: Πολιτισμός

Ιστορική στιγμή για την πόλη

Εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης Σεπτεμβρίου, η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την αγορά του εμβληματικού Κρόνου.

Τον Αύγουστο του 2023, με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δημάρχου Ελευσίνας Αργύρη Οικονόμου, ο Δήμος Ελευσίνας επιχορηγήθηκε με το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για τροποποίηση της με αριθμό πρωτοκόλλου 2574/14-01-2020 απόφασης, με την οποία ο Δήμος Ελευσίνας επιχορηγήθηκε για πρώτη φορά με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ για αγορές - απαλλοτριώσεις ακινήτων και αναπλάσεις.

Έτσι λοιπόν, με μέρος της ανωτέρω, νέας επιχορήγησης, συγκεκριμένα, έναντι του ποσού των 3.000.000 ευρώ και μετά και την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ελευσίνας αποκτά τον ιστορικό Κρόνο.

Πρόκειται για ένα υψηλής αρχιτεκτονικής κτήριο, μία διαχρονική διεκδίκηση των πολιτών της Ελευσίνας και η αγορά του, καθώς και η επακόλουθη αποκατάστασή του, θα σημάνουν μία νέα εποχή για την πόλη.

Η πρώην βιομηχανία «ΚΡΟΝΟΣ» βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη της Ελευσίνας με πρόσωπο στην παραλιακή οδό «Κανελλοπούλου».

Το εργοστάσιο του Κρόνου κατασκευάστηκε την περίοδο 1923-1926 με σκοπό την παραγωγή προϊόντων οινοπνεύματος, κρασιού, μελάσας και εκχυλισμάτων για τη βυρσοδεψία.

Η επιχείρηση έκλεισε το 1986 και έκτοτε η έκταση παραμένει περιφραγμένη και ανενεργή.

Από το 1991 έως το 2010 ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως χώρος αποθήκευσης από την εταιρεία Αρμονία Α.Ε.

Το διάστημα 2003-2005 λειτούργησε ως χώρος φιλοξενίας του φεστιβάλ «Αισχύλεια» του Δήμου Ελευσίνας.

Με το ΦΕΚ 103 Δ 1990 2 κτίρια του βιομηχανικού συγκροτήματος, ο Πύργος του Αποστακτηρίου και το κτήριο διοίκησης, χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα.

Με το ΦΕΚ 598 Δ 2019 εγκρίθηκε η πολεοδομική αναμόρφωση του Ο.Τ.42 όπου περιλαμβάνεται το βιομηχανικό συγκρότημα του Κρόνου.

Η πρώην βιομηχανία «Κρόνος» βρίσκεται σε σημαντική θέση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου Ελευσίνας καθώς αποτελεί μία μεγάλη έκταση περίπου 37 στρεμμάτων σε επαφή με τη θάλασσα.

Εντός του οικοπέδου βρίσκονται:

1. Διατηρητέα κτήρια συνολικής επιφάνειας κάλυψης 1382,00τ.μ.,

2. Κτήρια αποθηκών συνολικής επιφάνειας κάλυψης 1580τ.μ.

Η Δημοτική Αρχή, θέλοντας να ενισχύσει την στρατηγική μεταμόρφωσης της παραλιακής ζώνης μέσω της επανάχρησης πρώην βιομηχανικών χώρων (ΙΡΙΣ, Παλαιό Ελαιουργείο, Παλαιά Ελαιουργική, νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας), της ανάπλασης της παραλιακής οδού Κανελλοπούλου με τη δημιουργία ζωνών περιπάτου και ποδηλάτου και της απόδοσης πρώην λιμενικών ζωνών στη πόλη.

Το βιομηχανικό συγκρότημα του Κρόνου αποτελεί ένα τοπόσημο για την παραλία της Ελευσίνας. Διαθέτει πρόσωπο 400μέτρων προς τη θάλασσα και έχει αποτελέσει αντικείμενο μελετών αρχιτεκτόνων τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Η διατήρηση του ενιαίου χαρακτήρα του συγκροτήματος, επιβάλλει τη συνολική αντιμετώπιση διατηρητέων και μη κτισμάτων. Ο Δήμος Ελευσίνας σκοπεύει να προχωρήσει στην επανάχρηση του βιομηχανικού συγκροτήματος μέσα από 2 άξονες:

1. Επισκευή και επανάχρηση των διατηρητέων κτηρίων ως χώρους πολιτισμού με έμφαση στη βιομηχανική ιστορία της πόλης. Με αυτό τον τρόπο ο Κρόνος θα αποτελέσει διατοπικό κέντρο ενημέρωσης για την ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας καθώς και των επιπτώσεων που έχει στο περιβάλλον, ιδιαίτερα του Κόλπου της Ελευσίνας.

2. Ενίσχυση του πρασίνου με τη δημιουργία πάρκου και σύνδεση του με το παραλιακό μέτωπο νότια και ανατολικά του συγκροτήματος.

Η μεγάλη έκταση του Κρόνου και η διασύνδεση του με το παραλιακό μέτωπο θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους κόμβους στην παραλιακή ζώνη της πόλης, αυξάνοντας τον δημόσιο χώρο και δημιουργώντας χώρους συνάντησης και αναψυχής για τους πολίτες. Η αγορά και επανάχρηση της πρώην βιομηχανίας «Κρόνος» πρόκειται να έχει πολλαπλά οφέλη προς την πόλη και το περιβάλλον.

Η απόκτηση του Κρόνου και η συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στόχοι της Δημοτικής Αρχής, δημιουργούν μία ενιαία ταυτότητα στην πόλη, αποτελώντας πόλο έλξης επισκεπτών τόσο τοπικά όσο και διεθνώς.

Σε δήλωσή του, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Αθανάσιος Μαυρογιάννης ανέφερε: «Η αγορά του ΚΡΟΝΟΥ αποτελούσε ένα διαχρονικό όραμα της πόλης και των κατοίκων της. Σήμερα, μετά από μεθοδική και συστηματική προσπάθεια γίνεται πραγματικότητα. Γίνεται πραγματικότητα, όχι μόνο σε ένα εύλογο τίμημα, αποτέλεσμα δύσκολης και μακροχρόνιας διαπραγμάτευσης, αλλά και χωρίς να απαιτηθεί ο δήμος να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από ιδίους πόρους».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου: «Είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελευσίνα αλλά και μια ξεχωριστή στιγμή για την Δημοτική μας Αρχή. Γιατί με αυτόν τον τρόπο ολοκληρώνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός που είχαμε από την αρχή θέσει ως στόχο για την πόλη μας και συγκεκριμένα για το παραλιακό μέτωπο. Ο αποχαρακτηρισμός των σημείων της παραλίας, η ανάπλαση του ΙΡΙΣ, η ανάπλαση που ήδη έχει ξεκινήσει από την οδό Ωκεανίδων, η παράδοση των Εργατικών Κατοικιών, η δημοπράτηση μελετών Ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, μαζί με την σημερινή απόφαση αγοράς του Κρόνου, είναι τα συντονισμένα βήματά μας, ώστε να φθάσουμε στην απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου. Στόχος μας για την επόμενη πενταετία, η Ελευσίνα να έχει προσβάσιμο -στο σύνολο της- το παραλιακό μέτωπο. Επομένως, εμείς θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την μετεγκατάσταση του εμπορικού Λιμένα, εκτός οικιστικού ιστού. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αναπλ. Υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο, που υποστήριξε το αίτημα μας, προχωρώντας σε περαιτέρω επιχορήγηση του Δήμου μας, για την απόκτηση του Κρόνου! Φυσικά, να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου και κυρίως, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Θανάση Μαυρογιάννη! Τέλος, θέλω να πω, ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να κλείνει ένας Δήμαρχος την πρώτη αυτοδιοικητική του θητεία, από την αγορά ενός τόσο εμβληματικού κτηρίου».