Δύο νέες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη Δυτική Αττική

Alt
19 Μαρ 2024 2:33 PM

Το Κέντρο Ημέρας Ενηλίκων και η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δυτικής Αττικής είναι δύο νέες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη Δυτική Αττική που εξυπηρετούν τους δήμους Ελευσίνας – Μαγούλας, Μεγαρέων, Ασπροπύργου και Μάνδρας – Ειδυλλίας και εστιάζουν στην πρόληψη, υποστήριξη και θεραπεία, στην κατ’ οίκον παρέμβαση, στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, καθώς και στην αγωγή κοινότητας. Οι υπηρεσίες αυτές είναι δωρεάν για τους ωφελούμενους και αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου «Δημιουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας για την ενίσχυση της προσβασιμότητας του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας» της Δράσης «Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας» (ID 16820) του Υπουργείου Υγείας, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το Κέντρο Ημέρας Ενηλίκων εδρεύει στην Ελευσίνα (Ιερά Οδός 19Α ) και είναι μια ανοιχτή κοινοτική μονάδα ψυχικής υγείας  που απευθύνεται σε ενηλίκους με ήπιες έως και σοβαρές ψυχικές διαταραχές ή/και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Στελεχώνεται από ψυχίατρο, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, εργοθεραπευτή, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Οι υπηρεσίες του Κέντρου περιλαμβάνουν ψυχιατρική παρακολούθηση, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, ομάδες στο πλαίσιο ημερήσιου προγράμματος με στόχο την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και την υποστήριξη-ψυχοεκπαίδευση των οικογενειών τους. Το πρόγραμμα έχει θεραπευτικό και αποκαταστασιακό χαρακτήρα με εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές ομάδες, ομάδες εργοθεραπείας και ενδυνάμωσης.

Επιπλέον, για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στην κοινότητα  προωθούνται στοχευμένες δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, καταπολέμησης του στίγματος και άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού (ομιλίες, ανοιχτές εκδηλώσεις) σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης εθελοντών και επαγγελματιών.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Δυτικής Αττικής επίσης εξυπηρετεί τον ίδιο πληθυσμό στις απομακρυσμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως των Βιλίων-Ερυθρών και των Μεγαρέων, με τη λειτουργία κλιμακίων σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες επισκέψεων σε δημοτικούς χώρους και μονάδες υγείας. Οι υπηρεσίες της Κινητής μονάδας περιλαμβάνουν ψυχιατρική παρακολούθηση και αξιολόγηση, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, κατ’ οίκον επισκέψεις, δράσεις αγωγής κοινότητας ενημέρωσης και, ψυχοεκπαίδευσης.

Πληροφορίες

Διεύθυνση: Ιερά Οδός 19Α – Ελευσίνα

Τηλ: 210-5562041 & 210-5546368

E mail: kh.ditattikis@pepsaee.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κέντρο Ημέρας Ενηλίκων πατήστε εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Κινητή Μονάδα Ενηλίκων πατήστε εδώ.